Турки зовнішні і турки внутрішні
...А що ж наші державні мужі?Що українці як нація? На жаль, і передвиборні катавасії, і поведінка обраних для убезпечення народу від можливих ускладнень в політичному житті України не дають підстав для оптимізму.
Дорогі мої співвітчизники! Ви що, забули чи й зовсім не знаєте історії української державності? До Хмельницького он скільки повстань було проти польського пануванняі в Україні - Кониського, Наливайка, Тараса трясила, Гуні. і всі вони зазанали поразки, бо покладалися на одну. зібрану під свої стяги силу. Лише Хмельницький повівся інакше, зумів примирити запорожців із реєстровиками, і тим самим покликати під визвольні знамена весь народ. А те об"єднання й забезпечило перемогу.
А що було по Хмельницькому? Петро Дорошенко свою лінію гнув,Тетеря - свою, Ханенко - свою, Пушкар - свою.Про Самойловича та Брюховецького й говорити годі.А чого досягли? Погубили українську державність, а за нею й Україну.
Навіть хитромудрий Іван мазепа не домігся бажаного. Цього підстерегла зрада у, здавалося б, одностайному середовищі як старшин, так і козаків.
То давно було, і, може. не всі знають, якою бідою завершилось.
Але ж громадянська війна по революційній бурі в росії всім пам"ятна. Хіба не міжусобиця погубила створену Центральною Радою державу? Гетьман Скоропадський своєю хотів бачити Україну, Петлюра - своєю, Ю. Коцюбинський купно з Артемом - своєю, а Н. Махно - своєю.А наслідок? Нажили репресіїй, розкаркулення, , колективізацію. голодомори...
Опубліковано 23.09.06 на сайті "На сторожі" http://nastorozhi.vox.com.ua/