Титульна сторінка
Титульна сторінка
"Щоб між нами не згасало
Проміння величне,
Ти поставив «на сторожі»
Слово твоє вічне."

       Леся Українка
 
Українська мова
 
Російська складова українського характеру або Історична місія Президента Ющенка < Хм-хм... < На сторожі 

Розділи

Quo vadis, Ruthenia? (1)

Ой хто в лісі, озовися!.. (3)

Зарубки на носі (6)

Cicero (6)

Знай наших! ... або без плагіату (6)

Ай-яй-яй! (2)

Розмови за дверима (4)

"...Шелестить пожовкле листя..." (1)

Тлумачик (1)

Хм-хм... (3)

Чим серце заспокоїться? (2)

Автора, автора!.. (1)

Канцелярія (1)

Депеша (1)

Стрічка публікацій
Коментарі

« Лютий 2006 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 

 

Російська складова українського характеру або Історична місія Президента Ющенка
18.02.06
Автор: Євген ЗАРУДНИЙ, Харків
Джерело: Газета «День»
Коментарів: 0

Статті Тетяни Денисюк та Олега Беспалова («Протиотрута від розчарування, або Як запустити в Україні «механізм успіху» та «Президентська правда». — Ред.) зійшлися на шпальтах 188 числа «Дня» не випадково. Бо зійшлись вони на ґрунті позаісторичності. Народний депутат каже про «сформовану в Україні традицію прийняття рішень державної ваги однією людиною», а автор «Успішної України» нарікає на «старий, із радянських часів успадкований характер відносин між особистістю і державою». Автор обмежує історію питання п'ятнадцятьма роками незалежності, авторка — не йде далі сімдесяти радянських років.

Політикові можна вибачити історичну короткозорість. Але дивним чином дослідниця «національного характеру», «національної свідомості» та «національних комплексів» убачає особливості їхнього формування в чинниках не/наднаціональних (тобто радянських). Це все одно, якби вужак народився від їжака.

Насправді ж «патерналістська» складова українського національного характеру й української національної свідомості (як у владній голові, так і в головах посполитих) є похідною від російського національного характеру, російської національної свідомості й випливає звідти. Даються взнаки — чим далі на схід України, тим більше — сотні років життя у складі Російської (в радянській формі теж) імперії!

Те, що в нас є лише варіативною складовою, в Росії — незмінна основа суспільного життя. Там «народ и вдасть связаны узами почти что семейного родства, где вдасть берет на себя функцию отцовства («царь-батюшка», «отец родной»), а народ — ее мальїх и неразумньїх детей, нуждающихся в постоянной опеке и покровительстве над собой» — пише провідний російський культурфілософ Вадим Мєжуєв. Максимум у сподіваннях на краще, що їх може дозволити собі свідомість та менталітет такого народу, — це сподівання на «доброго» царя та «справедливого» батька.

Страждаючи від хамського «нахрапу» кучмівської адміністрації (вислів Олега Беспалова), ми точнісінько, як росіяни, сподівались: оберемо добрішого, національно свідомішого, інтелігентнішого тощо, та не буде краще, як у нас в Україні. Російська складова нашої української душі обрала безперечно найдобрішого та найсправедливішого «царя-батюшку». Добрішим, інтелігентнішим і національно свідомішим за Віктора Андрійовича Ющенка бути; просто неможливо. Саме з цієї причини, я сподіваюсь, розчарування українців в ньому має назавжди перекреслити російську складову наших електоральних сподівань. Українська душа, характер і свідомість стануть тоді суто українськими. Росія, нарешті, піде від нас. І з Богом! А Бога вистачить на всіх. Адже Він «цілком спроможний охопити одним поглядом усе людство і навіть, понад це, подбати про горобців» (Кіркегор). У тому числі й про горобців від політики.

18.02.06 · Розділ: Хм-хм...
Додав: Андрій К.

Ваш коментар

Ім'я*:
E-mail/URL:
smile sad blink wink laugh biggrin angry blush closedeyes cool
dry happy huh mellow ohmy rolleyes tongue unsure wacko sick
Текст:

Для форматування тексту використовуйте наступні коди:
А - [b] текст [/b]
А - [i] текст [/i]
А - [u] текст [/u]
"А" - [quote=автор] текст [/quote]
URL - 'http://' або 'www.'

Інші публікації: