Титульна сторінка
Титульна сторінка
"Щоб між нами не згасало
Проміння величне,
Ти поставив «на сторожі»
Слово твоє вічне."

       Леся Українка
 
Українська мова
 
Зарубки на носі < Зарубки на носі < На сторожі 

Розділи

Quo vadis, Ruthenia? (1)

Ой хто в лісі, озовися!.. (3)

Зарубки на носі (6)

Cicero (6)

Знай наших! ... або без плагіату (6)

Ай-яй-яй! (2)

Розмови за дверима (4)

"...Шелестить пожовкле листя..." (1)

Тлумачик (1)

Хм-хм... (3)

Чим серце заспокоїться? (2)

Автора, автора!.. (1)

Канцелярія (1)

Депеша (1)

Стрічка публікацій
Коментарі

« Грудень 2005 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

 

Зарубки на носі
11.12.05
Коментарів: 0

Давно відомо, що методом покращення пам’яті є зарубки на носі. Ніс при такому використанні стає неабияким знаряддям, своєрідним пультом управління оперативною пам’яттю.

Якщо ви серйозно стурбовані ситуацією в мовній сфері, знехтуйте несерйозним тоном “зарубок” і спробуйте діяти просто, дешево і … не сердито. Це буде справді дешево, але надійно. Постійно, послідовно і принципово створюйте навколо себе українське мовне середовище.

ДЛЯ ЦЬОГО:

- Завжди розмовляйте в нашій країні українською мовою. Використовуй українську мову, повторююсь, постійно, послідовно і принципово… Але: з повагою і терпимістю до тих людей, які не готові прийняти твою позицію.

- Навчи, переконай робити так само “хоча б одну людину”, переконуй людей не гучним голосом, а красою твоєї мови та високим рівнем твоєї культури й інтелігентності.

- Виправи в ЗМІ “хоча б одне слово”, вжите неправильно; звернися до російськомовного ЗМІ з пропозицією публікувати там україномовні матеріали. Якщо ти маєш вагу в суспільстві й твоєю думкою цікавляться журналісти, вимагай публікацію статті, інтерв’ю тощо українською мовою.

- Напиши листа високому посадовцю, якщо він при виконанні службових обов’язків послуговується недержавною мовою, або калічить українську.

- Суржик в устах керівників високого рангу, акторів, дикторів, викладачів, письменників – твій ворог; суржик в устах не досить освіченого люду – лише недосконалий варіант тієї мови, яку ти хочеш підтримати.

- Ніколи не купуй газету, журнал, книжку розважального змісту, якщо вони російською мовою. Винятком може бути тільки фахова, наукова або високохудожня література. Тримайся поради Бориса Грінченка: купуючи російськомовне видання ти за рахунок і так бідної української кишені збагачуєш і без того багату не нашу кишеню.

- Не дай своїм почуттям до українського слова перерости в зневагу, ворожість до інших мов. Поважай, вивчай їх, у тебе ще будуть можливості й потреба використати свої знання.

- Не розчаровуйся і, тим більше, не впадай у відчай, коли результат, на твою думку, буде не співмірний із зусиллями. Спокійно продовжуй таку практику, і ти побачиш, що навколо тебе чути все більше української мови. Ти можеш стати генератором українства серед багатьох людей, які чекають від тебе сигналу.

Нудник

11.12.05 · Розділ: Зарубки на носі
Додав: Ю. А. Огульчанський

Ваш коментар

Ім'я*:
E-mail/URL:
smile sad blink wink laugh biggrin angry blush closedeyes cool
dry happy huh mellow ohmy rolleyes tongue unsure wacko sick
Текст:

Для форматування тексту використовуйте наступні коди:
А - [b] текст [/b]
А - [i] текст [/i]
А - [u] текст [/u]
"А" - [quote=автор] текст [/quote]
URL - 'http://' або 'www.'

Інші публікації: